Biografie

Despre mine…

Interpreta de muzica populara banateana, Valeria Arnautu este nu doar un artist dedicat meseriei sale, ci si  realizator si producator TV cu experienta la numeroase televiziuni din Romania.
kiCântecul şi portul popular sunt pentru Valeria Arnautu un mod de viaţă.
Născută într-o familie de meşteri populari, a dus mai departe cu mândrie dragostea şi respectul pentru folclorul românesc fără o clipă de răgaz.
Interpretă a cântecului popular bănăţean şi jurnalist, şi-a dedicat întreaga carieră promovării folclorului românesc pe întreg globul, acolo unde oamenii au dorit şi au avut răgazul să îi asculte cîntecul şi să îi admire portul.

La vârsta de 16 ani realizează primele înregistrări la Radio România Timişoara acompaniată de orchestra ansambului profesionist „Banatul” – dirijor Gelu Stan. În 1980 se angajează ca solist vocal la ansamblul profesionist „Doina Banatului” din Caransebeş.

Acest început plin de entuziasm tineresc a fost continuat de o cariera artistică şi jurnalistică pe măsură. Între 1978 şi 1988 colaborează cu numeroase ansambluri profesioniste din Reşiţa, Caransebeş şi mai ales Bucureşti (Ciocârlia, Doina, Cununa Carpaţilor, Doina Bucureştiului, Căluşul, Izvoraşul, Banatul, Orchestra Nicolae Bălcescu, Doina Bârzanei, Caransebeşana, Reşiţeana, Semenic).

Acesta este o perioadă foarte bogată în apariţii la televiziune unde lucrează alături de profesionişti ca Tudor Vornicu, Florentina Szatmari, Eugen Gal, Virgil Comşa, Alex Fabian, Theodora Popescu, Gheorghe Palcu, Marin Traian, Elize Stan, Niculina Merceanu.

În 1981 se mută în Bucureşti pentru un concurs la Ansamblul Rapsodia Română, ansamblu cu care va colabora până în 1988. Cântă alături de artişti deosebiţi precum naistul Radu Simion, soliştii Maria Ciobanu, Ion Dolanescu, Maria Cornescu, Irina Loghin, Tiberiu Celia, Elena Merişoreanu, Ştefania Rareş, Ioana Cristea, Gheorghe Turda, Benone Sinulescu şi sub bagheta unor mari dirijori ca Ionel Budişteanu, George Vancu, Paraschiv Oprea, Traian Târcolea, Marin Ghiocel, Ion Albeşteanu.

În perioada 1982 – 1989 pe lângă experienţa scenică Valeria Arnăutu s-a bucurat de inedita experienţă de a cânta în restaurante cu program folcloric, restaurante importante precum Intercontinental, Bucureşti, Ambasador, Lido, Carul cu bere, Hanul lui Manuc, Naţional, Bulevard, Athenee Palace, Pescăruşul, Moldova.

În 1988 în urma unui turneu în fosta Iugoslavie îşi întâlneşte soţul şi pentru o perioadă de 3 ani se stabileşte în Belgrad unde învaţă limba şi cântece tradiţionale sărbeşti, cântă alături de formaţia ABC din Belgrad şi merge în turnee în tări europene, mărturisind că amintirile cele mai frumoase le are de pe litoralul Marii Adriatice. Nu stă mult timp departe de Romania şi nici de cîntecul bănăţean astfel că 1992 se reîntoarce în ţară înpreuna cu soţul şi fiica sa.

Anul 1993 îi aduce prima invitaţie pentru un artist român în comunitatea sârbă din New York, invitaţie care se materializează într-un turneu de 5 luni în USA unde se va întoarce de mai multe ori. Din 1993 şi până în 2009 participă la numeroase turnee şi festivaluri în ţări precum Portugalia, Grecia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Italia, Germania, Franta, Republica Moldova, Iordania, Turcia.

Între 2000 şi 2006 este invitată în turnee pe continentul nord american în California, Florida, New York alături de Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu iar anul 2006 o găseşte la Festivalul României de pe Broadway alături de Maria Ciobanu, George Rotaru, Brânduşa Covalciuc, Any Stanciu, Nico şi Akcent.

Deşi licenţiată în pedagogie muzicală, din 1998 se apropie tot mai mult de cariera jurnalistică fiind mai întâi redactor muzical, apoi realizator, prezentator, producător şi director de programe. A lucrat în presa scrisă, a coordonat realizarea unei enciclopedii culturale româneşti şi a realizat filme documentare cu care a câştiget premii la festivaluri internationale.

Discografie:

Între 1980 – 1990 editează 3 discuri la Electrecord, 2 LP-uri si 1 disc de debut şi are mai multe aparitii cu piese pe compilaţii Electrecord (Interpreţi din Banat, Cîte stele’s pe Banat).

Între 1995 şi 2005 editează la ZOOM Studio compilaţiile Colinde, Tradiţiile românilor, Etno Top, Pentru mama mea cea dragă.

2005 – Din Banat Când am plecat – ROTON

2009 – Muierea care-i de fală – MediaPro Music

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s